2013. április 8., hétfő

Körömpörkölt

http://gasztropajtibogracsa.blogspot.hu/
Amikor a disznót leveszed a lábáról... a körömpörkölt.
Gusztusos, finom étel.

Mielőtt félreértenétek a címet, inkább helyesbítek. A lábát kell levenni a disznóról. Sőt! Elég, ha megkéred kedvenc hentesed, hogy állítson össze számodra egy csomagot. Áruld el, hogy körömpörköltet szeretnél főzni, és biztos segít. Nem csak köröm kerülhet ugyanis, a körömpöribe. Mehet hozzá más, bőrös sertéshús. Csülök, fejhús, füle, farka. Akár egy kocsonyába. A pörköltöt készítheted fazékban, kuktában, bográcsban, vaslábasban. Ez az alkalomtól, és az időjárástól függ. Az eljárás, minden esetben ugyanaz, és a mennyiségek is azonosak. Receptesítve írom le úgy, ahogy én szoktam főzni kedvenc öntöttvas bográcsomban. A körömpörköltet, néhány más ételhez hasonlóan, nem lehet kis mennyiségben készíteni. Nem is lenne értelme. Ahhoz, hogy minőségi ételt készíts, mennyiség kell. Másképp nem tudod megfelelően ízesíteni. Nagyobb mennyiség főzésénél, egyébként is könnyebb kiszámolni a hozzávalókat, és kisebb az esély, a túlfűszerezésre. Nem illik dicsekedni, de nekem a fűszerezéssel, egyébként sincs bajom. Megfelelő tapasztalattal, szemre tudom a hozzávalókat, és könnyebb megfőznöm az ételt, mint a receptet megírni róla. Mindkettőt szívesen teszem, így nincs probléma!
A 12 literes öntöttvas bográcsom, a kedvenc. Ha családi körben főzök, ezt használom. Ez elegendő egy akár tíz személyes társaság vendéglátására.

A bográcsba belefér 3 kiló köröm, fül, farok, fejhús, vegyesen. Ehhez 1 kiló hagyma, 1 fej fokhagyma, fél-fél kiló paprika, paradicsom, 1 cseresznyepaprika, vagy őrölt csípős paprika, 2-3 evőkanál őrölt csemege paprika, só, bors, köménymag, néhány babérlevél, friss petrezselyem, és bazsalikom levelek. Ha nincs friss, akkor szárított fűszerek, és a paprika, paradicsom helyett használható lecsó is. Szükség van még kevés vörös, vagy fehérborra is, amiben a végén hozzáadott őrölt paprikát felkeverjük. Ha nagyobb mennyiség van, a főzés közben a szakács elfogyaszthatja. Egészségére!


Így kezdünk hozzá,...



...és így folytatjuk.

A hús, illetve a köröm feldolgozásával kezdünk. Meg lehet kérni a hentest is, hogy aprítsa a körmöt a megfelelő állagúra. Otthon ugyanis némi gyakorlat szükséges hozzá. Meg éles kés, esetleg bárd. Nem mindegy, hogy a körmöt hogy szedjük szét. Tanácsos a körme felől, hosszában kétfelé vágni, és látva a csontok ízületeit, olyan helyen elvágni, ahol a csontok csatlakoznak egymáshoz. (Lehet, hogy nagyon szájbarágósnak tűnik a leírás, de szeretném, ha kezdők is eligazodnának az írásomon.) Ha a körmöket szétkapjuk, a többi husit feldaraboljuk, mossuk át. A hagymát, nem muszáj nagyon apróra vágni, mert a hosszú főzés alatt úgyis szétesik. A fokhagymát is elég, a kés lapjával megnyomni. Paprikát, paradicsomot is felvágni, és nekikezdhetünk a főzésnek.
Ha van füstölt szalonna, annak a zsírján lehet pirítani a hagymát. Ha nincs, akkor mindenképp a sertészsírt javaslom. Ehhez az ételhez nem illik az étolaj! Még a hagyma pirítására sem. A hagyma ha megüvegesedik, mehet hozzá a fokhagyma, majd köménymag. Hozzáadhatjuk a körmöket is. Kicsit együtt pirítjuk, és mehet bele a többi húsféle is. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, kevés sót, a babérleveleket, a csípős paprikát, és a zöld fűszereket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután, ellenőrzés mellett főhet hosszú ideig. Az ellenőrzésre szükség van, mert a bőrös hús, könnyebben odatapad a bogrács aljára. Ha felforrt, kóstoljuk meg. Van egy trükk, amit kezdő bográcsos koromban tanultam, egy öreg birkapásztortól. A fakanállal felkevert szaftot, magasabbról egy kanálba csorgatva, a csorgás közben meghűl, így fújás nélkül kóstolható, minden veszély nélkül. Ezután, már csak arra kell várni, hogy a köröm megpuhuljon.


Finom étel. Ne foglalkozz az etikettel!
Nyugodtan fogd meg kézzel!
Többen reklamálhatnak! Hol piros paprika? Most jön! Ezt is öreg barátomtól tanultam, hogy ha bográcsost csinálok, a végén adom hozzá az őrölt paprikát, kevés vörös, vagy fehér borban feloldva. A bor savtartalma, a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja. Az őrölt borsot is hozzátéve, nagyon rövid ideig hagyjuk még rotyogni, és kész a pöri.

Főzhetünk hozzá krumplit, de legjobban a reszelt, házi tarhonya illik hozzá. Megeheted, akár foszlós, puha kenyérrel is.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése