http://hankka.blogspot.hu/2011/11/kaposztas-sztrapacska.html
Káposztás sztrapacska
A sztrapacska szlovák eredetű tésztaétel, melynek tésztája leginkább a nokedlihez hasonlít, annyi különbséggel, hogy krumplit is tartalmaz. Erre a krumplis tésztára savanyú káposztát és húst téve készül el a sztrapacska. Sokan viszont így nevezik a juhtúrós galuskát is, amelyben savanyú káposzta helyett juhtúrót, hús helyett pedig sült szalonnakockát tesznek a tésztára. Nálunk is gyakran készül juhtúrós galuska (persze sztrapacska néven), még gyakrabban a káposztás változat, viszont nem savanyú, hanem pirított fejes káposzta kerül a finom krumplis galuskatésztára. Nagyon finom, laktató étel. Sok sikert hozzá!
Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta
4 evőkanál olaj
2 csapott evőkanál cukor
1 fej vöröshagyma
őrölt bors, só
80 dkg burgonya
3 dkg zsír
2 tojás
kb. 50 dkg finomliszt
A káposzta külső, foltos leveleit eltávolítottam, majd negyedekre vágtam.
Eltávolítottam a torzsáját, és a káposztadarabokat apróra reszeltem.
Egy nagy lábasban az olajon világosbarnára karamellizáltam a cukrot, majd megfuttattam rajta a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát.
Hozzáadtam a lereszelt káposztát, sóztam, borsoztam.
Először nagy, majd kis lángon, lefedve megpirítottam.
Amíg a káposzta pirult, megmostam, meghámoztam a krumplit, és szintén finomra reszeltem.
A zsírt meg a kissé felvert tojásokat hozzáadtam, ízesítettem sóval, és annyi liszttel dolgoztam össze, hogy kemény galuskatésztát kapjak. (A sztrapacska azon kevés étel közé tartozik, amit mindenképpen zsírral szoktam készíteni, szerintem sokkal jobb íze van így a galuskatésztának.)
Nagy lábasban vizet forraltam, sóztam, majd beleszaggattam és megfőztem a krumplis galuskát (ezt a mennyiséget kétszerre szaggattam és főztem ki).
A kifőtt tésztát leszűrtem, majd beleforgattam a pirult káposztába.
Együtt még egyszer összepirítottam, és már tálaltam is.
Káposztás sztrapacska
A sztrapacska szlovák eredetű tésztaétel, melynek tésztája leginkább a nokedlihez hasonlít, annyi különbséggel, hogy krumplit is tartalmaz. Erre a krumplis tésztára savanyú káposztát és húst téve készül el a sztrapacska. Sokan viszont így nevezik a juhtúrós galuskát is, amelyben savanyú káposzta helyett juhtúrót, hús helyett pedig sült szalonnakockát tesznek a tésztára. Nálunk is gyakran készül juhtúrós galuska (persze sztrapacska néven), még gyakrabban a káposztás változat, viszont nem savanyú, hanem pirított fejes káposzta kerül a finom krumplis galuskatésztára. Nagyon finom, laktató étel. Sok sikert hozzá!
Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta
4 evőkanál olaj
2 csapott evőkanál cukor
1 fej vöröshagyma
őrölt bors, só
80 dkg burgonya
3 dkg zsír
2 tojás
kb. 50 dkg finomliszt
A káposzta külső, foltos leveleit eltávolítottam, majd negyedekre vágtam.
Eltávolítottam a torzsáját, és a káposztadarabokat apróra reszeltem.
Egy nagy lábasban az olajon világosbarnára karamellizáltam a cukrot, majd megfuttattam rajta a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát.
Hozzáadtam a lereszelt káposztát, sóztam, borsoztam.
Először nagy, majd kis lángon, lefedve megpirítottam.
Amíg a káposzta pirult, megmostam, meghámoztam a krumplit, és szintén finomra reszeltem.
A zsírt meg a kissé felvert tojásokat hozzáadtam, ízesítettem sóval, és annyi liszttel dolgoztam össze, hogy kemény galuskatésztát kapjak. (A sztrapacska azon kevés étel közé tartozik, amit mindenképpen zsírral szoktam készíteni, szerintem sokkal jobb íze van így a galuskatésztának.)
Nagy lábasban vizet forraltam, sóztam, majd beleszaggattam és megfőztem a krumplis galuskát (ezt a mennyiséget kétszerre szaggattam és főztem ki).
A kifőtt tésztát leszűrtem, majd beleforgattam a pirult káposztába.
Együtt még egyszer összepirítottam, és már tálaltam is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése