2013. május 14., kedd

Sajt készités


Házi trappista sajt
Ez a recept nemrégiben a facebookon jött velem szembe. Az eredeti recept itt található: http://sarokkonyha.blogspot.ro/2013/05/trappista-sajt-hazilag.html És mivel mi szoktunk sajtot készíteni, de az gomolya szerű, és az kicsit bonyolultabb, így gondoltam ezt is kipróbálom. Az ára tulajdonképpen nem sokkal kevesebb mintha boltban vásároljuk az épp akciósat, bár általában amit a boltban kapunk olyan is, így tulajdonképpen ha a valóban jó minőséget nézzük olcsóbb. Az meg nem mellékes, hogy azt is tudjuk mi került abba a sajtba, hisz mi készítettük. Ez a sajt amellett, hogy igen finom, nagyon szép vékonyra szeletelhető, reszelhető, a gyermekeim nem mondták meg róla, hogy ezt bizony nem a boltban vettem.
Ehhez a sajthoz semmi oltó vagy hasonló nem kell,mint a gomolyához, így tényleg bárki elkészítheti. Ami kell hozzá az minden háztartásban elérhető.
48 dkg-os sajt lett ebből a receptből.

Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 1 l zsíros házi tej, 6 dkg vaj, 1db tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 púpozott kávéskanál só
Elkészítés:
A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük,

egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük,

majd állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. (Nekem 10 perc alatt szépen össze is állt)

Egy kisebb tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt tálra tesszük és hagyjuk másnapig a spájzban száradni.

(Én másfél napig hagytam száradni, majd mint a boltban lefóliázva betettem a hűtőbe további fogyasztásra) Olvastam ahol 1 hétig hagyták száradni, amikor nem esik neki a gyereknép, és többet készítek legközelebb azt is kipróbálom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése