A töltött paprika a világ minden
pontján sikert arat, ha jól van elkészítve. A tradicionális magyar étel
törökországi párja első pillantásra jól is néz ki, és ízre sem rossz.
Az elkészítése és a hozzávalók listája ugyan kicsit
hosszabb, mint a megszokott, viszont az végeredmény magáért beszél!
Hozzávalók:
1 kg töltenivaló zöldpaprika, 5 dkg fenyőmag, 5 dkg szárított ribizli
(ennek hiányában esetleg kisszemű mazsola), 2 nagy fej vöröshagyma finomra
vágva, 2 pohár rizs, 1 pohár olívaolaj, 1 evőkanál fahéj, 1,5 evőkanál
szárított menta, 1 kávéskanál feketebors, 1 kávéskanál szegfűbors, 1 citrom
leve, só, néhány szem paradicsom.
Elkészítés:
A
rizst hideg vízzel alaposan megmossuk, majd langyos vízben fél órát állni
hagyjuk, ezután leszűrjük.
Egy
közepes méretű lábosban az olajon rózsaszínre pirítjuk a fenyőmagot. 2 perc
pirítás után hozzáadjuk a vöröshagymát, megsózzuk. Miután a hagyma megfonnyadt,
hozzáadjuk a megmosott rizst és a szárított ribizlit, fűszerezzük fahéjjal,
feketeborssal, szegfűborssal, szárított mentával, kockacukorral. Addig
hevítjük, míg a rizs fehér színű lesz, majd meglocsoljuk a fél citrom levével,
felöntjük 1 pohár forró vízzel, és fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg a
vizet elfőtte, majd kicsit kihűtjük.
Amíg
a rizs elkészül megtisztítjuk a paprikákat: megmossuk őket, a csutkájukat és a
magjukat kivesszük, a belsejüket megsózzuk. Ezután a rizzsel megtöltjük a
paprikákat. Sokat ne tegyünk bele, kb. 3/4-ig, mert a rizs még megduzzad benne.
A
megtöltött paprikáknak paradicsomból sapkákat vágunk, és a megtöltött
paprikákba a rizsre nyomjuk. (Azért, hogy főzés közben a rizs ne folyjon ki.) A
paradicsomok belsejét más ételekhez felhasználhatjuk.
Az
így elkészített paprikákat állítva egy lábosba helyezzük, annyi vizet öntünk
alá , hogy a paprikák feléig érjen, meglocsoljuk olívaolajjal, fél citrom
levével, és fedő alatt, kis lángon 35-40 perc alatt készre főzzük. Török
cacikkal (dzsadzsikkal - reszelt uborkás, fokhagymás, mentás joghurt) tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése