Végre
annyi szép piros gyümölcsöt kapni! Bár a legeslegnagyobb kedvencem
sajnos hamarosan kifelé bandukol a szezonból, de még az utolsó szemek
jogán a leárazott, kissé már túlérett, nyomott darabokból még biztosan
találok egy kosárra való epret – erre biztosan nem sajnálom az időt! De már megakad a szemem a ribizlin és a mézédes, ropogós cseresznyén vagy éppen meggyen. Málnát még
viszonylag kevés helyen és elég drágán láttam csak, de délutáni
nassoláshoz egy tízdekányit azért engedélyeztem magamnak. A gyümölcsös
piték iránti rajongásomnak múlt héten már hangot adtam, de a piros
gyümölcsös, hűs sütik iránti tiszteletem jeléül most róluk szólok.
Egyrészt nagyon kedvelem a túróval, tejszínnel hamarjában összeállított recepteket: némi zselatinnal
dúsítom a krémet, esetleg kekszes alapra adagolom, mehetnek a tetejére a
gyümölcsszemek: egyrészt impozáns látvány, olyan, mintha órákat
dolgoztam volna vele, pedig egyébként húszpercesnél nem hosszabb a
művelet. Kevésbé kedvelem ugyan a zselatinnal készített
gyümölcstortákat, de egy finom, házi piskótára halmozott, mondjuk málnás
süti esetében azért nem mutat rosszul. A nálam teljesen bevált omlós, vajas tészta
egész nyáron nagyüzemben készül, a rá kerülő feltéteket folyamatosan
variálom, a tejszín viszont szinte mindig alapvető, általában tojással és vaníliával,
meg egy evőkanállal liszttel keverem össze, s szépen beledobálom
(jelenleg) a ribizliszemeket – semmiképp se süssük magas hőmérsékleten,
mert könnyen megég!
A leveles tészta
is nagy kedvenc, viszont annyira kevés helyen kapok jó minőségűt, hogy
viszonylag ritkán készítem, a házi kivitelezésre ez esetben még nem
vállalkoztam, de a kihívás adott. A rétestésztát viszont semmi esetre se
hagyjuk ki, újabban friss vaníliapudingot főzök, amibe málnát keverek,
majd ezzel töltöm meg a rétesrudakat: két-három óránál tovább nem
maradnak meg, ugyanis a vendégek legalább kétszer vesznek belőle.
Mindezek után a milliónyi muffinreceptről, pohárkrémekről, babapiskótás desszertekről
még említést sem tettem – ezeket a magukat konyhai antitalentumnak
tartó vállalkozók is el tudják készíteni. A piros gyümölcsök egyébként
nagyon jól párosíthatók a friss, könnyű tejtermékekkel, mint túró, ricotta, tejföl, tejszín, de étcsokival, fehér csokival is páratlan kompozíciók születhetnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése