Paleolit receptek

Oldalak

  • Turi Emilia oldala
  • 2013
  • Receptek

2013. április 8., hétfő

Jókai bableves


http://hankka.blogspot.hu/2011/11/jokai-bableves.html
Jókai-bableves
Mostanában inkább krémleveseket vagy nem túl sűrű leveseket főztem. Vágytam már egy jó kis tartalmas levesre, így esett a választás a Jókai-bablevesre. Nem tudom, tudtátok...See More

Photo: http://hankka.blogspot.hu/2011/11/jokai-bableves.html
Jókai-bableves
Mostanában inkább krémleveseket vagy nem túl sűrű leveseket főztem. Vágytam már egy jó kis tartalmas levesre, így esett a választás a Jókai-bablevesre. Nem tudom, tudtátok-e, hogy "Jókai Füreden tartózkodván, megkedvelte eme egytálételnek is beillő fölséges eledelt, s így belőle gyakorta fogyasztván, az idők folyamán nevére keresztelődött". Innen tehát a leves nevének eredete. Valóban tartalmas és szinte egytálételnek beillő, sűrű leves, amiből nem maradhat ki a csülök, a kolbász és a csipetke. Friss, puha, hófehér kenyérrel kínáltam, utána almás rétest ettünk (már aki még bírt enni :). Sok sikert hozzá!
Hozzávalók:
30 dkg száraz tarkabab
1 kisebb füstölt csülök
4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
kis darabka zeller
1 nagy fej vöröshagyma
30 dkg jóféle kolbász (nálam lángolt)
1 púpozott evőkanál finomliszt
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika, só, csípős Piros Arany, zellerzöld
maréknyi csipetke tészta
tejföl

A babot átválogattam, megmostam, majd egy éjszakára hideg vízbe áztattam.
A csülköt is hideg vízbe áztattam, hogy ne legyen annyira sós.
Másnap mindkettőt leszűrtem, leöblítettem.
A csülköt fazékba tettem, és felöntöttem vízzel.
Amikor a víz felforrt, a tüzet mérsékeltem alatta, és a húst lefedve félpuhára főztem.
Amíg a hús főtt, megmostam, megtisztítottam a zöldségféléket, majd a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert kisujjnyi hasábokra vágtam (ízlés kérdése, lehet karikázni is).
A félpuhára főtt csülökhöz hozzáadtam a babot, a darabolt zöldségeket, és az egészben hagyott hagymát (szintén ízlés dolga, a hagymát apró kockákra is vághatjuk, ebben az esetben a főzés végén természetesen nem kell kivenni a levesből :).
A csípős paprikakrémmel és a zellerzölddel ízesítettem, és lefedve megfőztem.
Amíg a leves készre főtt, a kolbászt karikákra vágtam, és egy serpenyőben megpirítottam.
Szűrőlapáttal kiemeltem a kisült zsírból a kolbászkarikákat.
Visszamaradó zsírjából (aminek 3-4 evőkanálnyinak kell lennie, ha kevesebb, pótoljuk ki zsírral vagy olajjal) rántást készítettem, vagyis a lisztet 1-2 perc alatt megpirítottam benne, majd lehúztam a tűzről, pirospaprikát és zúzott fokhagymát adtam hozzá.
Amikor minden megfőtt, a csülköt és az egészben hagyott vöröshagymát kivettem a levesből, és félretettem.
A rántást egy kevés vízzel simára kevertem, a leveshez öntöttem, többször megkeverve pár percig forraltam.
A végefelé a csipetkét is belefőztem, és utánaízesítettem a levest.
A csülköt kicsontoztam, kockákra vágtam, és a félretett, sült kolbászkarikákkal együtt visszaraktam a levesbe.
Tálaláskor a tetejét tejföllel locsoltam meg.
Bejegyezte: T.E Web oldala dátum: 4/08/2013 07:34:00 de.
Küldés e-mailbenBlogThis!Megosztás az X-enMegosztás a FacebookonMegosztás a Pinteresten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal
Feliratkozás: Megjegyzések küldése (Atom)

Blogarchívum

  • ►  2015 (1)
    • ►  január (1)
  • ►  2014 (8)
    • ►  december (2)
    • ►  november (2)
    • ►  február (1)
    • ►  január (3)
  • ▼  2013 (31)
    • ►  december (1)
    • ►  november (4)
    • ►  október (3)
    • ►  június (2)
    • ►  május (7)
    • ▼  április (14)
      • Répás reteksaláta
      • Fokhagymakrémleves
      • Körömpörkölt
      • Baconos gomba
      • Töltött sült krumpli
      • Káposztás sztrapacska
      • Tojáskrém
      • Almás sütemény pudinggal
      • Jókai bableves
      • Epres krémes
      • Baszk rántotta zsömlén tálalva
      • http://streatcorner.blogspot.hu/2012/08/rantott...
      • Tápióbicskei töltött káposzta
      • Sült sajt céklasalátával

Magamról

T.E Web oldala
Teljes profil megtekintése
Képablak téma. Üzemeltető: Blogger.