Menemen, a török lecsó
Hozzávalók:
# paradicsom
# paprika
# fokhagyma
# olívaolaj
# só
# oregánó
# (tojás)
Elkészítés: A menemen titkai: az apróra vágott zöldségek és a lassú
tűzön, sokáig tartó (saját levében) párolódás.
A paprikát apróra vágjuk, kis olajban, fedő alatt dinszteljük, puhára
pároljuk, amíg majdnem felissza a levét. A paradicsomot szintén apróra
vágjuk (kényesebbek lehúzhatják a héját is), hozzáadjuk a paprikához, és
hagyjuk, hadd párolódjon saját levében alacsony lángon, fedő alatt. Ha
télen a paradicsom nem túl piros, paradicsompürét is adhatunk hozzá. Az
apróra vágott fokhagymát, sót, oregánót a vége felé adjunk csak hozzá. A
törökök a tojást ráütik még melegen, leveszik a fedőt, és csak lágyra
engedik sülni a tükörtojást rajta. Majd a kenyeret használva
evőeszközként, tunkolva eszik. (Külön élvezet, ahogy a még lágy
tojássárgája szétfolyik a kenyértunkolás miatt...)
Megjegyzés:
A törökök mindennapos paprikája úgy néz ki, mint a mi hosszú zöld erős
paprikánk, viszont ez édes. Imádják bő olajban is megsütni, sült krumpli
sütés után.
Ez az étel fenséges és közkedvelt reggeli Törökországban, Magyarhonban
vacsorának megy el inkább.
A receptet Meryem küldte. Köszönjük! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése